top of page
KENNEL LOGO kopio.png

Amerikanpitbullterrieri on energinen ja paljon aktivointia vaativa rotu, jolla tulee olla kokenut ja aktiivinen omistaja, joka tiedostaa myös rodun historian sekä mahdolliset erityisvaatimukset. Amerikanpitbullterrieri sopii ominaisuuksiensa puolesta moniin eri harrastuksiin, kuten taakanveto, sporttilajit (highjump, longjump, a frame jne.) sekä viehejuoksuun, petojahtiin tai miksei vaikka tokoon ja agilityyn.

 

Kuitenkin amerikanpitbullterrieriä on alunperin ja vieläkin tietyissä maissa käytetty ja käytetään sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen eli koiratappeluihin.

Huomautuksena heti tähän väliin ennen kuin jatkan aiheesta, etten itse tue enkä koskaan kykenisi tämänkaltaiseen toimintaan.

Tosiaan tämä historia tuo tullessaan myös eläin/koira-aggressiivisuuden, joka tulee ottaa vahvasti huomioon oikeaa amerikanpitbullterrierieriä hankittaessa. Oletko valmis mahdollisesti erottelemaan koiria loppuelämän, mikäli ne eivät tulekkaan aikuisena keskenään toimeen ja muutoinkin aina kun lähdet pois kotoa? En tosiaan suosittele koskaan jättämään toisia koiria apbt kanssa samaan tilaan niiden yksin ollessa. Vaikka koira ei olisi osoittanut aggressiivisiä taipumuksia, voi esimerkiksi pienikin kiista luusta tai lelusta äityä täydeksi tappeluksi, josta ei seuraa taas mitään hyvää.

 

Apbt on myös erittäin sitkeä ja periksiantamaton eikä pieni tai isokaan kipu yleensä haittaa näiden menoa, tämä tekee vielä oman lisänsä pitbullin omistamiseen.

 

En myöskään koskaan suosittele pitämään pitbullia vapaana, kuin turvallisissa paikoissa, joissa ei vahingossakaan voi tulla ketään vastaan. Esimerkiksi kuonokopan käyttäminen on myös hyvä tapa ehkäistä vahinkoja vapaana pidettäessä, vaikka paikka olisi kuinka hiljainen. Koirapuistoihin vieminen on ehdoton ei! Vaikka koirasi olisi ollut tähän asti sosiaalinen, voi se muuttua silmänräpäyksessä ja käydä hassusti. Liian usein joutuu lukemaan näistä koirapuistoissa käyneistä vahingoista ja omistajan selittävän "ei se koskaan ennen", joten ei koirapuistoja!

 

Mikäli kuitenkin vanhinko sattuu ja koira alkaa tappelemaan toisen koiran kanssa, ei huutaminen ja omien käsien tunkeminen koirien väliin ole kovinkaan loistava idea, vaan ottaa koiraa pannasta (suosittelen pitämään aina edes jotain pantaa päässä, myös sisällä) ja käyttämään erottelukapulaa, eli kiilamaista muovi tai puukapulaa, joita saa ostettua ulkomailta tai vaikka tehtyä itse. Kapula ängetään koiran suupielestä takahampaiden kohdalta hampaiden väliin ja käännetään, jotta leuat saadaan auki ja koira irti toisesta. Painotan kuitenkin, että älkää lyökö tai huutako kuin palosiireenit, sillä tämä saa koiran ottamaan vain lisää kierroksia, eikä todellakaan lopettamaan. Älkääkä menkö syöttämään omia käsiänne koirien väliin, siitä ei ole mitään iloa.

 

Pitbullin omistaessa varmistakaa myös että ulkoilutus vermeet ovat kestävät, hyvä leveä ja kestävä solkipanta tai tukevat valjaat sekä jykevä hihna. Ei muovilukollisia rimpula pantoja tai kissan hihnoja, näin estetään taas kalustorikot ja vahingot.

On otettava huomioon nämä asiat ja ymmärrettävä, että se ei ole kiinni koulutuksesta vaan ominaisuudet kulkevat geeneissä ja geenit määrittelevät pääosin millainen koirasta tulee!

bottom of page